Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
> Kezdőlap > Hírek, érdekességek >

Elektromos fogkefe gyerekeknek

Elektromos fogkefe gyerekeknek Szülőként gyakran esünk abba a hibába, hogy amikor gyermekeink számára keresünk elektromos fogkefét, a külcsín alapján választunk. Aztán utólag szembesülünk vele, hogy sem a Jégvarázs lányai, sem Miki Egér, de még maga Pókember sem képes megvédeni gyermekünk fogait a különféle ártalmaktól.

Elektromos gyerek fogkefe vásárlási szempontjai

Általában milyen szempontok vezérelnek minket szülőket, a fent említett külsőségeken túl? Legyen a gyerek számára vásárolt elektromos fogkefe hatékony, tisztítson alaposan, és bírja sokáig az akkumulátor. Ezen kritériumok nagy részének bizonyára meg is felel szinte minden olyan készülék, aminek csomagolásán ott feszít egy valamire való mesehős. Ugyanakkor lássuk be, lehet az a fogkefe bármilyen csilli-villi, a gyermek kezdeti rajongása (ha lesz ilyen egyáltalán) hamar elkopik, és a „már megint fogmosás” érzés lopja vissza magát a kicsik szívébe.

 

Mik hát a lényeges szempontok egy elektromos fogkefénél?

Akár gyermek, akár felnőtt (vagy külön-külön fejjel mindkettő) használja a megvásárolt készüléket, a legfontosabb paraméter nem a külső kell, hogy legyen. A leginkább meghatározó szempont, a rezgésszám, azaz az egy perc alatt mérhető fejmozgás/rezgés száma. Egy alacsony amplitúdóval működő készülék alkalmazásával, többet ártunk, mint használunk. Egy ilyen elektromos fogkefével kevésbé hatékonyan tudja gyermekünk megtisztítani fogait, mintha egy klasszikus, kézi fogkefét használna. Fontos tehát, hogy a látványos csomagolások méregetése közben, a készülékek percenként leadott rezgésszámát is összehasonlítsuk. Szintén fontos szempont a fogkefefej mérete és annak kialakítása is. Egy túlságosan nagy (vagy magas) fogkefefejjel gyermekünk nem, vagy csak körülményesen éri el a hátsó fogait. Az ily módon megkeserített fogmosás csak újabb adalékként szolgál a tevékenység elnagyolásához, hanyagolásához vezető úton.

Kiegészítők gyermek fogápoláshoz

 

A legjobb elektromos fogkefe sem dolgozik helyettünk

Több olyan esettel is találkoztunk már, amikor a fogmosás alatt a gyermek (na meg esetenként a szülő is) elnagyolja a fogmosást. Attól, hogy egy fogkefe nem manuális, hanem elektromos, még nem magától dolgozik. Fontos, hogy a megfelelő szögben, irányban és főleg ideig használja gyermekünk a fogkeféjét. A „kicsit itt, kicsit ott… csak a kirakat legyen megsikálva… a többit meg majd legközelebb” módszer hátrányait nem kell magyaráznunk. Ez alól talán csak az ultrahangos fogkefék lehetnek (némiképp) a kivételek. Mert habár az ilyen készülékeknél is elengedhetetlen, hogy a fogsor minden oldalán használjuk, a fogkefefejben generált ultrahang hullámok, illetve a hatására létrejövő mikrobuborékok tízezrei elvégzik a "piszkos munkát". És az már csak hab a tortán, hogy ezek a bizonyos ultrahang hullámok elérnek minden pici résbe, repedésbe... Sőt, 12 mm mélyen bejutnak a fogínybe is, ahol elpusztítanak minden ott megbúvó - gyulladásokért és kellemetlen leheletért felelős - baktériumot is. 

 

Fogszabályzó? Nem probléma!

Gyermekek esetében, leginkább a fogszabályzó lehet a zavartalan fogmosást akadályozó fizikai tényező. Míg a felnőtteknél, az implantátumok megléte jelenthet problémát egy klasszikus elektromos fogkefének, úgy a gyermek fogápolásban a sérülékeny és/vagy a fogkefefej útjában álló fogszabályzó lehet a gond. Az ultrahangos fogkefék erre is megoldást kínálnak. A mikrobuborékok és az ultrahang hullámok bejutnak a fogszabályzó mögé/alá is (lásd egy bekezdéssel feljebb), a kimondottan fogszabályzót viselők számára kínált fogkefefejek pedig kíméletesen bánnak az egyáltalán nem olcsó és hosszú ideig szükséges fogszabályzókkal. Választható fogkefefej típusainkról részletes tájékoztatást talál a "Hogyan válasszunk fogkefe pótfejet?" oldalunkon!

 

Nem mindig az olcsóbb fogkefe a jobb fogkefe

Sőt! Egy jobb minőségű elektromos fogkefe megvásárlása ma már nem feltétlenül jelent luxus kiadást. Egy ultrahangos készülék árából, jobb esetben 2 felnőttkori fogászati kezelés (tömés) fedezhető. Gyökértömésről és fogkőeltávolításról, illetve az ezekkel járó kellemetlenségekről már ne is beszéljünk! Így könnyen belátható, hogy érdemes időben lépnünk, és kis beruházással olyan elektromos fogkefét vásárolnunk gyermekünk számára, ami biztos védelmet jelent fogainak. Ezzel pénzt és időt spórolunk neki a későbbiekre, a fogorvosi székben töltött „kellemes pillanatokat” pedig örökre elfelejtheti!